Det menneskelige øje kan se op til 15-16 millioner forskellige farver.
Når lys/farver rammer øjet, er de ikke farvet i sig selv. Det er derimod sansecellerne i øjet som registrere farverne og "fortæller" hjernen hvordan den pågældende genstand ser ud, og hjernen dermed sætter det hele sammen. Det vil samtidig sige at vi ikke med sikkerhed kan sige om hver enkelt person registrere farver på samme måde, da det det foregår i vores egen bevidsthed.
Et eksempel på registrering af farver i øjet kan være: lys med en bølgelængde på ca. 570 nm. påvirker de røde og grønne tapper i øjet, og hjernen vil tolke farven som gul. Det menneskelige øje kan se farver fra 390 nanometer til omkring 750 nanometer. Udenfor denne skala er henholdsvis ultraviolet og infrarødt lys, hvilket det menneskelige øje ikke kan registrere. Derimod kan nogle insekter registrere disse farver, derfor er der tydeligvis mange farver, som vi mennesker ikke kender til.
I øjet findes der 3 forskellige slags lysstave i henholdsvis blå, rød og grøn. Når der er lyst bliver lysbølgerne fordelt mellem lysstavene, så hjernen kan registrere den præcise farve. Når det derimod er mørkt bruges kun den af disse lysstave som bedst registrere den smule farve, der kommer ind. Når kun en lysstav bruges, kan den ikke som sådan registrere farver, og dermed skelnes der kun mellem mørk og lys.
Links til ydeligere information om emnet:
1. http://illvid.dk/spoerg-os/hvordan-fungerer-vores-farvesyn
2. http://illvid.dk/spoerg-os/kan-vi-se-farver-om-natten
Ingen kommentarer:
Send en kommentar